Ons milieu

Ach, de achtergrond is grijs maar de boodschap is dan wel groen.

Natuur, milieu, begrippen die vaak gesteld worden als het gaat om de groene leefruimte om ons heen. Wij zijn van mening dat wij de natuur niet van ons zelf hebben, Wij hebben er niets voor hoeven doen en hebben deze mooie Schepping maar in bruikleen. Wij mogen er van genieten, maar dat moeten onze kinderen ook nog kunnen.

En dan komen er diverse items naar boven. Waarbij allereerst aan bestrijdingsmiddelen gedacht wordt. Ook een juiste wijze van bemesten is dan belangrijk en als laatste worden er in de tegenwoordige tuinwereld steeds meer machines ingezet.

Brandstof

Om met dat laatste te beginnen zijn wij ons er van bewust dat de oude zogeheten tweetact motoren die veel bosmaaiers / kettingzagen / heggescharen en bladblazers aandrijven een grote aanslag zijn op het milieu. Daarvoor zijn wij al enige jaren geleden overgestapt van “gewone brandstof naar zogenaamde emissiearme brandstof.
Een vergelijk: een traditionele tweetact bosmaaier stoot / vervuild evenveel als gemiddeld 60 personenauto’s. Met emissiearme brandstof is dit 2 bosmaaiers op 1 auto een reductie van 120 keer !!!
Daarnaast onderzoeken we op dit moment hoe het gebruik is van alternatieven in de vorm van bijvoorbeeld accu aangedreven machines.

Bestrijdingsmiddelen

Een strakke tuin is een tuin zonder onkruid, is een tuin waar geen ongedierte in zit, dus is bestrijding van deze ziekten en plagen aan de orde.
Maar dan allereerst de vraag: is het werkelijk nodig, of is het ons aangepraat? Maar wanneer we toch een bestrating willen die vrij is van onkruid, of wanneer die vervelende luis weer de kop op steekt in de roos, wat moeten we dan?

Vaak hoor ik dan mensen iets zeggen als schoonmaakazijn of zeepsop en spiritus. Oude middelen van oma, alleen zijn die wel milieuvriendelijk??
Wij werken met een aantal grote merken op het gebied van ecologische bestrijding, denk hierbij aan bijvoorbeeld Ecostyle.

Bemesten

Zie het kadertje hiernaast, de juiste mix, de juiste meststoffen op het juiste moment, dat is niet zomaar overal een op een toe te passen. Laat ons anders uw bodem bemonsteren voor een deskundig advies.

Kalk

wp991c115c_05Rijke boeren, arme zonen!

Een oude wijsheid.

De juiste wijze van bemesten is zorg dragen voor een goede bodemstructuur.
Niet zomaar even “12-10-18” op het gazon. Kijk, lees, proef hoe de tuin ervoor staat. Zoals ik ook wel tegen leerlingen zeg:

“De lekkerste Pizza begint met een goede bodem. De garnering en de kruiden voegen we later pas toe”.